Case study: Derriford Hospital, Plymouth

We have worked for the University Hospitals Plymouth NHS Trust at Derriford Hospital for the last four years, helping them develop the hospital facilities on a very tight campus.  The campus is adjacent to the Bircham Valley Local Nature Reserve, much of which is owned by Plymouth Hospitals NHS Trust. As a statutory protected site, this imposes additional challenges and constraints, with an area of ancient woodland running along the southern edge of the hospital grounds.

Directed energy efficient LED lighting, protecting bat flight corridors

Our initial work was to provide landscape and ecology solutions to issues surrounding the extension of the car parking facilities on site.

Our recommendations included a wide range of ecological mitigation measures, including:

  • Protection measures for mature trees adjacent to the works
  • Planting an extended area of native woodland along the southern boundary
  • Installation of downward facing LED lighting to mitigate against effects to bats
  • A reptile hibernaculum
  • Conversion of some car park margins to species rich wildflower meadow mixes.

Gabion baskets protecting old oak tree

These solutions enabled the hospital to increase on-site parking capacity, following the loss of a nearby park and ride site.

Since then we have undertaken an extended phase 1 habitat survey for a new cardiology unit, together with a BS5387 : 2012  tree survey, which included recommendations for green roofing.  This is to optimise use of space while meeting biodiversity commitments.  We have also commenced a wider bat survey, to provide advance information to inform potential future developments.  Early action and information gathering can save costly mistakes, and we are pleased to work with Derriford in this way.

Wildflower meadow at Derriford Hospital